Vision och uppdrag

VISION OCH UPPDRAG

Bananteatern ska utgöra en ny dimension i Uppsalas teaterliv, och riva ner fördomar om vad friteater kan och inte kan vara. Vi ska producera kvalitativ, medveten, aktuell, nyskapande och viktig teater för alla och envar; i världen, i Sverige och i ett Uppsala som genomsyras av teatralitet.

Kvalitativ

betyder att allting vi gör ska vara genuint och genomarbetat. Vi tar ansvar för det vi gör på scen, och kommer aldrig att dra oss för att ifrågasätta oss själva. Vi är också medvetna om, att det finns ett samband mellan kvalitet och möjlighet att påverka och beröra en publik.

Aktuell

betyder att vi, oavsett om vi spelar komedi eller tragedi, krogshow eller barnteater, nyskrivet eller 2000 år gamla pjäser, utgår från att konst i allmänhet och teater i synnerhet alltid speglar – och bör spegla – sin samtid, och att det är genom den förankringen i samtiden teatern får sin styrka.

Nyskapande

betyder att vi anser att teatern måste hitta nya former för att inte riskera att springas ifrån. Vårt nya mediasamhälle, där vi dagligen översköljs av en mängd intryck, påverkar . Likaså utvecklas Vi har inte längre samma människosyn, är inte påverkade av samma psykologi och filosofi som vi var när 1800-talets naturalistiska teater växte fram, och vi måste låta vår samtid påverka vår teaterestetik. Bananteatern vill vara en del av teaterns utveckling som konstart!

Likaså anser vi att det behövs ett nytänk i Uppsala vad gäller olika aktörers vilja till samarbete, att hitta nya spelplatser, och att skapa en öppenhet i sin verksamhet som skapar ett välkomnande klimat för nya aktörer.

Medveten och viktig

betyder att vi är medvetna om att teatern är ett offentligt uttalande och är därmed till sin natur politisk. Teaterns unika möte mellan scenkonstnär och publik måste utnyttjas för att diskutera och förbättra det samhälle vi lever i. Att inte erkänna denna möjlighet är att acceptera samhället i dess nuvarande form, vilket vi ser som en konservativ eller rent av reaktionär politisk handling.

För alla och envar

betyder att vi strävar efter att nå publikgrupper som annars inte nås av teater. Det handlar om att hitta ett språk som tilltalar de som känner att teater inte är för dem, att våga beröra ämnen som annars inte berörs av teatern, men också om att skapa turnerande föreställningar som är så pass portabla att de kan spela även i ”svåra” lokaler och på till exempel skolor som annars inte kan ta in uppsökande teater.

Ett Uppsala som genomsyras av teatralitet

betyder att vi vill verka för ett Uppsala där teater spelas även utanför etablerade institutioner – och där sådan teater ses som likvärdig annan teater av en allmänhet. Vi är medvetna om att vi i Sverige har en hovteatertradition. Men vi är också medvetna om att den handling det innebär att tillåta sig att med ett teatralt språk föra fram sitt budskap gör teatern i sig till en maktdemonstration. Det kan aldrig vara bra för demokratin att låsa in teater på institutioner. Därför vill vi med vår teater stärka demokratin genom att hitta nya spelplatser, och på så vis påtala att teater är folkets egendom, inte institutionens. Caféer, parker, gator, historiska platser, liksom skolor, förskolor, fritidsgårdar är ofta vår spelplats.

På så sätt river vi ner fördomar om vad friteater kan och inte kan vara, och vi inför en ny dimension i Uppsalas teaterliv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s