Vår verksamhet

VÅR VERKSAMHET

Vår verksamhet kan sammanfattas i tre olika huvudspår. Dessa är:

  • Barn – och ungdomsteater
  • Site specifics och lokalhistoria 
  • Samarbeten och nätverkande

Från och med 2016 sker det internationella arbetet inom vår nystartade systerförening Small World Theatre.

Barn – och ungdomsverksamhet

Vår verksamhet för barn och ungdomar är en av hörnstenarna i vår verksamhet. Vi spelar i första hand uppsökande, och ser en stor vinning i att vi därmed låter barn möta teater för första gången på i en miljö de upplever som sin egen.

I all vår barn – och ungdomsverksamhet vill vi utgå från att se barnet, och inte utgå från en av vuxenvärlden skapad bild av hur barnets tillvaro ser ut.

Vi gör produktioner som är så pass portabla att vi kan spela även i ”svåra” lokaler, och därmed nå ut även till de som annars inte brukar ta in uppsökande teater.

Site specifics och lokalhistoria 

I vår strävan att ta teatern ut från institutionen, och arbeta för ett Uppsala som genomsyras av teatralitet, arbetar vi mycket med sk site specifics; alltså en estetik och där man använder en plats som just vad den är.

Detta går hand i hand med vår ambition att levandegöra Uppsalas lokalhistoria. Vi vill berätta historian på ett sådant sätt att vi ifrågasätter vår egen historieskrivning och våra egna perspektiv, och låter de i historien komma till tals som annars inte alltid får sin röst hörd.

Vi har gjort föreställningar om kända Uppsalaprofiler såsom Gustaf Fröding och August Strindberg, men vi har också gjort kvinnohistoriska stadsvandringar och vandringar på Slottet där det är tjänstefolket snarare än kungligheterna som fått komma till tals. Denna verksamhet går under namnet Projekt Ub.

Site specific-tekniken låter oss formulera och omformulera platsers betydelser.

Internationellt

Vi lever i en alltmer internationaliserad värld, och vi anser att teatern för att inte bli ifrånsprungen av tiden måste utveckla en estetik som svarar mot den världsbilden. Därför ser vi det som viktigt för vår verksamhet att söka internationella samarbetspartners.

Hittills har vi arbetat i Indien och USA, och vi för i nuläget dialog med teatergrupper och aktörer i Kina och Sydafrika.

Samarbeten och nätverksamhet

Vi anser att Uppsala är en stad där den kulturella infrastrukturen måste utvecklas, och där aktörer inom teater måste nå varandra mer. På så sätt skapas ett kreativt klimat, och framför allt ett öppet och välkomnande klimat mot nya aktörer. Likaså anser vi att vi har en skyldighet gentemot vår publik att ständigt utmana våra egna idéer och perspektiv.

Vi ser därför ett egenvärde i att söka samarbeten med andra aktörer. Hittills har vi på olika sätt samarbetat med bland andra Uppsala Stadsteater, Theatreact, Teater Blanca, Gottsunda Dans och Teater, Tio fötter, Dramatoriet, Mukha Mugam Theater Company (Bangalore), Beijing Dreaming Butterfly Theatre Troup (Beijing), Mötesplats Treklangen, Spökorkestern med flera.

Kurser och workshops

Bananteatern ger även en stor del kurser och workshops. Både för barn inom Skapande Skola, men också för tillexempel guider på muséer, andra teatergrupper etc. Vi håller också internt fortbildning till vilken vi bjuder in andra aktörer.

Vi ser vår kursverksamhet som ett sätt att nå ut med vår teater, att på lång sikt väcka ett intresse för teater, och att sprida kunskap och respekt får skådespelarens yrkeskunnande.

I nuläget ger vi cirka 70 workshops om året inom Skapande Skola, och vi har gett workshops till Teater Blanca och till guiderna på Konstmuséet.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: