Offentliga föreställningar av Soda & Bonda

Lördagen den 5 september spelar vi offentliga föreställningar mer Soda & Bonda på Den lilla teatern! Då det är kraftigt Begränsat antal sittplatser pga pandemin ger vi två föreställningar – men det ärsåklart klokt att boka biljetter tidigt i alla fall! På www.denlillateatern.se finns direktlänk.

Ses där!

Foto: Stefan Sandberg

Soda & Bonda i UNT

En hund som känner sig som en hund, och en katt som känner sig som en hund. Där har ni utgångsläget i Bananteaterns nya föreställning ”Soda och Bonda”.

Pjäsen bygger på en barnbok av den indiska författaren Niveditha Subramaniam. Ipshita Rajesh, Bananteaterns senaste medlem, läste boken för ett par år sedan och föll pladask.

– Den är underbar. Jag kände på en gång att vi måste överföra den till teater trots att den innehåller betydligt mer bilder än text, säger hon när vi träffas i Gottsunda Dans & Teaters lokaler några dagar före premiären.

Hon och Björn Dahlman är de enda skådespelarna på scenen och duon står även för regin. Även Björn kände att berättelsen om ”Soda och Bonda” vore perfekt att spela för barn i förskoleåldern.

– Sedan 2016 gör vi årligen en föreställning med normkreativt perspektiv för de yngsta barnen. Kravet är att pjäsen ska bygga på en bok som barnen kan ta del av före och efter vår föreställning. Det räckte med att bläddra lite i boken som Ipshita visade mig för att jag skulle känna att ”här har vi nästa föreställning.

Ipshita Rajesh tror att berättelsen om den ”vanliga” hunden och den ”ovanliga” katten är lätt att ta till sig för de yngsta barn.

– Den är enkel och går att relatera till, speciellt för barn som ju ofta leker i form av rollspel.

Björn Dahlman misstänker att många vuxna anar att det finns ett hbtq-perspektiv i berättelsen, men det är absolut inte hugget i sten.

– Visst går det att tolka pjäsen som att den handlar om transidentiteter, men det är inget vi har utgått från. Man kan ju skilja sig från normen på alla möjliga sätt, säger Björn Dahlman.

För att verkligen få med sig barnen har duon arbetat på ett lite annorlunda sätt med ”Soda och Bonda”. Syftet är att de ska uppleva situationerna på scenen tillsammans med den unga publiken, i stället för att enbart gestalta berättelsen.

– Jag och Ipshita gör ju clownföreställningar också. Där involverar man publiken på ett liknande sätt, med utrymme för improvisation och utvikningar beroende på vilka reaktioner man får. Vi vill spela teater på barnens villkor och utgå från dem, förklarar Björn Dahlman.

”Soda och Bonda” skulle egentligen ha spelats i våras, men på grund av coronautbrottet sköts allt upp till sensommaren. Med start i morgon onsdag väntar en två veckor lång spelperiod på Gottsunda Dans & Teater. Därefter blir det turné ute bland förskolorna. 

För musiken står Stefan Sandberg, medan Amanda Cederquist har skapat maskerna. Berättarrösten tillhör Suzanne Reuter. 

– Göran Sterner

Foto: Stefan Sandberg och Göran Sterner

Terminsstart!

Nu är det terminsstart och Bananteatern laddar för en höst ute på skolorna och på Gottsunda Dans&Teater!
Den 9 september är det dags för höstens stora premiär. Det är Idiotens berättelse, skriven Hasse Alfredsson och i regi av folkkära skådespelaren Suzanne Reuter som här gör sin regidebut!
Föreställningen skapar vi i samarbete med Gottsunda Dans&Teater och efter en inledande spelvecka där ger vi oss ut och spelar den i klassrum.
Dessutom är våra föreställningar Det skvallrande hjärtat och Grodkungen ute och härjar.
Vi har också ett nytt, spännande storytelling-projekt på gång som vi återkommer om inom kort!
Den här hösten startar vi också med vår nya profil. Bananteatern är från och med 2019 en teatergrupp som i första hand gör uppsökande föreställningar för förskola, grundskola och gymnasium. Samt turnerar internationellt och låter ett internationellt perspektiv genomsyra vår verksamhet.
Att vi från och med nu i första hand spelar uppsökande utesluter inte att vi då och då gästspelar på teatrar, gör samarbetsprojekt med institutioner och spelar för en vuxen publik, Så ingen behöver vara rädd att inte få se oss!
Väl mött var vi än möts!

BANANMANNEN flyger igen!

BANANMANNEN flyger igen! Den 17e januari har föreställningen nypremiär på Gottsunda Dans&Teater! Därefter kommer den att spelas både på GDT och uppsökande under januari och februari. Nytt för i år är att Catrin Anlér Blomberg, en gammal kär medarbetare som arbetat med oss i flera projekt ända sedan 2011, gör rollen som Klara

För mer information om speltider och bokning, gå in på http://www.gottsundateater.com